PKN
Hervormd Ameland
 
Geloof in behoud

Geloof in behoud

Toegankelijkheid van kerken voor bezoekers vergroten.
Plaats / gebied  
Ameland, Friesland
Betrokken partijen  
De Hervormde gemeente Ameland namens alle kerkgenootschappen op Ameland (Hervormde gemeente, federatie Doopsgezinde gemeente en Gereformeerde Kerk en Rooms Katholieke Kerk)
LEADER Waddeneilanden Doelgroep burgers en recreanten  

Beschrijving   
Ook in hechte gemeenschappen als de Amelander is sprake van ontkerkelijking. Dat maakt het voor de vier kerkgenootschappen steeds lastiger om de acht kerken die zij samen in bezit hebben goed te onderhouden. Daarbij worden de kerken ook nog eens steeds minder gebruikt voor het houden van gezamenlijke diensten. Het project bestaat uit twee onderdelen. Van belang is om de kerken ook te kunnen gebruiken voor tentoonstellingen, concerten of voorstellingen. Om dat mogelijk te maken moeten per kerk aanpassingen gemaakt worden. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van ophangsystemen of investeringen in apparatuur voor licht en geluid. Nu al worden de kerken benut tijdens de ‘kunstmaand Ameland’, maar elke keer moet er het één en ander omgebouwd en geïnstalleerd worden. Na de aanpassingen in de kerken kan dit veel eenvoudiger en beter gerealiseerd worden. Het tweede onderdeel is een proefopzet om de kerken vaker en langer open te stellen voor bezoekers. De kerken worden opengesteld als bezienswaardigheid, maar ook tijdens tentoonstellingen en exposities. Bij de ingang van de kerk wordt een zuil geplaatst waarop een telefoonnummer staat vermeld. Via een sms naar dit nummer krijgt de bezoeker een code waarmee de kerk kan worden geopend. Zo kan de bezoeker op de aangegeven tijden zelf de kerk en tentoonstelling bezoeken.
Resultaat / doelstelling van het project  
Op Ameland is er net als aan de wal sprake van secularisatie. Dat maakt het voor de kerkgenootschappen steeds lastiger de acht kerken die zij samen in hun bezit hebben goed te onderhouden. De kerkgenootschappen willen de kerken graag op een goede manier behouden voor de eredienst, maar ook als waardevol religieus en cultureel erfgoed voor eilanders en toeristen. Daartoe willen ze graag de mogelijkheden van gebruik van de kerkgebouwen uitbreiden en de toegankelijkheid voor de bezoekers verbeteren.
Contactgegevens
Contactpersoon:    Plattelânsprojekten Waddeneilanden
E-mail:    
Telefoonnummer:    0517-380730
Website:   www.plattelansprojekten.nl
- See more at: http://www.netwerkplatteland.nl/geloof-in-behoud/#sthash.1zWpqBwk.dpuf
 

terug
 
 
Erediensten
Zondag 28 januari
10.00 uur Ballum
Ds H.Ebmeier
------------------------
Zondag 4 februari
10.00 uur Nes Heilig Avondmaal
Ds P. Wansink uit Dordrecht
-------------------------
Zondag 11 februari
10.00 uur Hollum
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.